Laat u ontzorgen en meld u vandaag nog aan!

Riool verstopping? Bel ons 06 430 331 83

Grappige weetjes over het riool

Weetjes Over het Riool

Leuke weetjes over het riool… En voor de gene die echt de in’s en out’s willen weten is er ook nog een Rioolmuseum.

  • De eerste bekende riolering die aangelegd is en ook nog eens overdekt was, dateerd uit de Indusbeschaving die tussen 3300 – 1300 voor Christus bestond.
  • Ooit wel eens een vierkante riooldeksel op straat gezien..? Zeer waarschijnlijk niet omdat riooldeksels meestal rond worden gemaakt zodat ze niet in het riool kunnen vallen.
    In enkele gevallen vinden we ze toch vierkant, vooral vroeger werden er vierkante deksels gebruikt.
  • Waarom zijn putdeksels in het algemeen rond?
    Het antwoord luidt als volgt. Vierkante deksels kunnen diagonaal in de put vallen. Dat is onhandig en gevaarlijk bovendien. Zeker wanneer er mensen in de put werken. Ronde deksels kunnen niet in de bijpassende put vallen. Bovendien passen ronde deksel in elke stand op het gat. Vierkante deksels moet je eerst recht leggen. Ook het losmaken van een ronde deksel in gemakkelijke. Als de deksel vastgeklemd zit, kun je het door draaien loskrijgen. Ergonomen zullen daarom blij zijn met de ronde vorm. Maar ook voor constructeurs is rond beter. Bij het belasten van de put, kan een ronde vorm meer hebben. Bij vierkante gaten kunnen materiaalspanningen bij de hoeken voor verzwakking zorgen. Als vierkante putdeksels worden gebruikt , zitten deze meestal vast met scharnieren. En als dit niet zo is, zit er toch meestal een rond gat onder, dat kleiner is dan de diagonaal van het vierkante de deksel.
  • Rond lopen in het riool doe je toch niet voor je lol..? Nou daar denken andere heel anders over, in Brussel en Parijs hebben ze zelfs een rioolmuseum! Neem zelf maar eens een kijkje bij “Les égouts de Paris” en het “Musée des Egouts” (Brussel). En vergeet niet je neusdopjes mee te nemen voor je er heen gaat.
Share:

No Comments Yet.

Geef een reactie

Your email address will not be published.